Liikennepolttoainemarkkinoiden koko (addressable market) on Suomessa noin 6 miljardia euroa vuodessa. Tämä on melkoisesti rahaa. Jos liikenne kulkisi sähköisesti tämä markkina olisi kooltaan noin 1,5-2 miljardia euroa. Säästöä polttoainekuluissa tulisi yli 60%. Mitä vapautuva 4 miljardia euroa tekisi paikalliselle talousalueelle? Miten sinä käyttäisit vapautuvat rahat?

Muutos ei tietenkään tapahdu yön yli vaan auto kerrallaan. Eri ennusteiden mukaan autoista on sähköisiä 3-5% vuonna 2020, joka tarkoittaisi 200 miljoonaa euroa vapautunutta valuuttaa vuodessa Suomessa. Voisiko tuosta investoida jotain takaisin, että muutos tapahtuisi nopeammin? Sähkö on pääosin kotimainen tuote.

Ameriikassa, missä kaikki on suurempaa, liikennepolttoainemarkkinan koko noin 3 triljoonaa dollaria vuodessa. Tästä vapautuisi kulutukseen vuodessa noin 2 triljoonaa sähköisen liikenteen myötä. Mitä se tarkoittaisi paikalliselle tai globaalille taloudelle?

ps. Itselläni kilometrimäärät pompsahtivat melkoisesti ylöspäin hauskan sähköauton myötä. Ajaminen on nyt mukavampaa ja vaivatonta, enkä tahdo enää muistakaan miltä pumpulla käynti tuntui. Vapautunut raha meni autoon, joka oikeastaan nyt maksaa itse itsensä takaisin.

Jorma Rinkinen
Tuotekehitysjohtaja
Parkkisähkö