Keskusverolautakunnan eilen 25.6. julkaiseman päätöksen mukaan sähköautojen lataaminen taloyhtiössä ei tuo taloyhtiölle alv-velvollisuutta. 

Vaikka riski oli yleisesti melko teoreettinen, alv-velvollisuutta ei ole voitu sulkea täysin pois, koska verottaja ei ole aiemmin ottanut asiaan kantaa. Keskusverolautakunnan päätös tulee lainvoimaiseksi 30 päivän valitusajan jälkeen. Päätös ja sen lyhennelmä tulevat saataville verottajan sivuille lähiviikkoina.

Kyseessä on ollut suomalainen erikoisuus: kysymys lähti liikkeelle siksi, että taloyhtiöt ovat vapautettu arvonlisäverovelvollisuudesta. Kuitenkin, jos taloyhtiö harjoittaa liiketoimintaa, siitä tulee ALV-velvollinen. Nyt siis ratkaistiin, onko sähköauton lataamisen järjestäminen taloyhtiössä erillistä liiketoimintaa vai taloyhtiön normaalia toimintaa. 

Voi sanoa, että verottajan päätöksessä järki voitti. Tilanne ehti olla paradoksaalinen, sillä suomalaiset taloyhtiöt ovat jo lähes sähköauton latausvalmiita lämmitystolppakaapelointien myötä. Tilastojen mukaan keskimääräinen päivittäinen lataus on vain noin 6 kilowattituntia. Vanhojakin kaapelointeja voidaan käyttää mainiosti sähköautojen ja ladattavien hybridien lataamiseen paljon pitemmälle kuin yleisesti luullaan.